La DefCamp 2015, hackerii vor încerca să golească bancomate și să spargă Internetul Tuturor Lucrurilor

de: Andrada Bonea
19 10. 2015

Internetul este o invenție care ne-a ușurat considerabil viețile. Cu toate astea, ne-a pus în pericol, în același timp, identitatea și intimitatea. 

DefCamp este cea mai mare conferință pe tema securității cibernetice din România, iar anul acesta este organizată de Asociația Centrul de Cercetare în Securitate Informatică din România (CCSIR) cu sprijinul Orange România, Bitdefender și Checkmarx și susținut de Ixia, Safetech, Beyond Security și Cert Sign by UTI. DefCamp 2015 se va desfășura între 19 și 20 noiembrie și sunt așteptați peste 700 de participanți, din aproximativ 30 de țări.

DefCamp 2015 vine cu două competiții noi, care provoacă participanții să descopere vulnerabilități, pentru ca apoi să le raporteze vendorilor. Astfel, la IoT Village susținut de Bitdefender, participanții vor putea descoperi vulnerabilități în dispozitive din sfera Internet of Things. Orange va susține un concurs de tip Bug Bounty, prin care îi va premia pe cei care descoperă metode de ocolire a sistemelor de protecție obișnuite,.

În plus față de acestea și de întrecerea D-CTF, se vor mai derula alte trei activități importante pentru securitatea personală, a banilor și datelor. Astfel, în întrecerea Target John „hackerii”, primesc informații despre o ţintă reală şi trebuie să afle toate detaliile despre ea. Hack the Machine presupune că ei vor aplica tacticile de hacking pe servere şi computere pentru a descoperi vulnerabilităţi, iar în Hack the Bank participanţii vor trebui să preia controlul asupra unui ATM adus la conferinţă special pentru aşa ceva şi să reușească să retragă bani din el.

Prin urmare, vor fi atinse cele mai sensibile subiecte din sfera securităţii cibernetice şi confidenţialităţii online. Printre acestea se numără securitatea infrastructurilor critice, malware şi amenințări cibernetice avansate, securitatea dispozitivelor mobile, dar şi inteligența artificială utilizată pentru a combate activități ilegale, supravegherea în masă realizată de guverne, companii sau grupări specializate. Acestea vor fi abordate de speakerii prezenți.